Het College Zorg Opleidingen (CZO) heeft de specialistische vervolgopleiding tot wondverpleegkundige van QualityZorg geaccrediteerd. Daarmee behoort QualityZorg tot een kleine selectie van thuiszorgorganisaties in Nederland die deze – door het CZO erkende – praktijkleerplaats mag aanbieden. Dit betekent dat je een CZO-erkend diploma ontvangt als je de wondopleiding via QualityZorg volgt.

 

CZO-erkenning

Sinds november 2019 is het mogelijk om bij het CZO een erkenningsaanvraag te doen voor de opleiding tot wondverpleegkundige. Een deel van de wondzorg zit in het opleidingscluster acute zorg, maar omdat het voor een belangrijk deel om chronische wondzorg gaat, vond V&VN Wondexpertise een zelfstandige, erkende opleiding tot wondverpleegkundige gerechtvaardigd. Het CZO heeft een aantal criteria om de opleiding te beoordelen. Er wordt onder andere bekeken of er sprake is van een zorgopleiding die opleidt tot een functie die, in brede zin, essentieel is voor zorginstellingen. Daarnaast moet de opleiding kwalitatief van toegevoegde waarde zijn en zich bewezen hebben in de praktijk.

 

Een werkgroep, bestaande uit opleiders namens de Vereniging Brancheopleidingsinstituten Gezondheidszorg (VBG) en leden van de beroepsvereniging, heeft zich vervolgens gebogen over de invulling van de opleidingseisen met daarin het deskundigheidsgebied en de eindtermen.

 

Een waardevolle erkenning

Karin Creemers, medisch manager bij QualityZorg, is trots op het resultaat. “De CZO-erkenning past bij de status en visie van QualityZorg op wondzorg. Jaarlijks krijgen verpleegkundigen binnen QualityZorg de mogelijkheid om de opleiding tot wondverpleegkundige te volgen. Daarnaast lopen er veel verpleegkundigen uit het land en vanuit vele organisaties/samenwerkingspartners stage voor de opleiding tot wondverpleegkundige bij QualityZorg. Met deze erkenning kunnen we het diploma tot wondverpleegkundige nog meer waarde geven.”